Ko se odločimo izgubiti nekaj kilogramov, smo soočeni s poplavo informacij, ki so si med seboj pogosto nasprotujoče in lahko celo resno škodijo našemu zdravju. Preberite 10 najpogostejših zmot.

1. Pogosto izpuščanje obrokov.

V primeru, da telo ne dobi hrane na 3-4 ure, se v času pomanjkanja ˝napaja˝ iz zaloge – podkožne maščobe. SUPER boste rekli. A je učinek dolgoročno na žalost ravno nasproten! Če to počnemo vsak dan, začne telo avtomatsko povečevati zalogo maščobe – ker jo nujno potrebuje!

Zato si zapomnite: manj obrokov na dan = večja zaloga maščobe na telesu.

2. Pretirana obremenjenost s štetjem kalorij.

Štetje kalorij je po pomembnosti daleč za pravilnim formiranjem obrokov. Na malce večjo ali manjšo količino kalorij se telo prilagodi. Gotovo so vam znani primeri, ko ljudje pravijo: samo pogledam hrano in se zredim.

S štetjem kalorij, garantirano ne boste uspeli!

3. Črtanje maščob iz jedilnika.

Maščobe so esencialnega pomena za zdravje! V vsaki celici je maščoba! Vsaj 10 % dnevno zaužitih kalorij morate dobiti iz maščob. Seveda pa moramo uživati predvsem živila, ki vsebujejo rastlinske maščobe. Praksa je pokazala, da če maščobe povsem črtamo iz jedilnike, ne moremo preprečiti atrofije (razgradnje) mišičnega tkiva.

Poleg tega pa osebe, ki se strogo odpovejo maščobi, to kompenzirajo z uživanjem večje količine sladkorjev (beri sladkarij – ki so polne maščob).

4. Enako prehranjevanje vse dni v tednu.

Mnoge osebe, ki se odločijo za hujšanje, so zelo uspešnie na začetku procesa (vse dokler se natančno držijo navodil – jedilnika). Potem pa s časom začnejo misliti, da znajo jedilnik že na pamet, začnejo preveč posploševati in obroki postanejo enolični. Kljub temu, da so živila prava in količina primerna se v primeru monotonije telo prilagodi. Z zdravstvenega vidika je to dobro, napredovanje pri hujšanju pa je garantirano upočasnjeno!

5. Obrok sestavljen le iz ogljikovih hidratov (sadje, testenine s paradižnikom, ...).

Osnovni sestavini naših teles sta beljakovine in voda! In ker je znano, da se naše celice ves čas obnavljajo, je zelo pomembno zagotoviti reden vnos beljakovin. Beljakovinska živila morajo biti sestavni del vsakega obroka! Še več: pogosteje kot ste telesno aktivni, več beljakovin rabite za obnovo celic!

6. Dodajanje sadja ali sadnih sokov v jedilnik!

Sadje je zdravo? Res je! Vendar upoštevajte zgornje pravilo (5)! Poleg tega pa je ključnega pomena, da proti večeru (ko ne rabite več veliko energije) poskušate zmanjšati vnos ogljikovih hidratov (sadje je ogljikov hidrat) ter s tem prisilite telo, da kot vir energije porabi nekaj vaše podkožne maščobe – tako je, hujšate. Sadje uživajte pri zajtrku in kosilu.

7. Pogosto pitje alkoholnih pijač.

Alkoholne pijače vsebujejo predvsem ogljikove hidrate (glejte pravilo 5 in 6). Poleg tega pa alkohol povzroča dehidracijo ter posledično podaljša regeneracijo! Praksa je pokazala, da en večer pijančevanja zahteva približno pet dni za ponovno vzpostavitev že doseženega učinka.

8. Premalo spanja (počitka – časa za regeneracijo).

Kadar premalo spite, je telo v stresu. Nespočito telo pa se boji prihodnosti in zelo upočasni (beri ustavi) zmanjševanje maščobnega tkiva! Zato priporočamo 7 – 9 ur spanja.

9. Dodajanje vadbenih enot v tedenski ciklus.

Večina misli: več je bolje. Vendar žal to ne drži. Praksa je pokazala, da je idealno opraviti dve težki vadbeni enoti na teden, dve do tri lahke in vsaj dva dneva popolnoma prosta aktivnosti. Najbolje se namreč napreduje ravno ob dneh, ki so prosti aktivnosti oziroma opravimo le lahko aerobno vadbeno enoto!

10. Merjenje uspeha pri hujšanju le s tehtnico.

Preden začnete s hujšanjem, se vprašajte, zakaj si tega želite. Zaradi številke na tehtnici? Verjetno ne. Verjamem, da je vaša motivacija slabo počutje, slaba gibljivost, slaba moč, slab izgled, … IN NE ZARADI ŠTEVILKE! V bistvu se želite znebiti odvečne maščobe pod kožo, si pridobiti nekaj moči, dvigniti odpornost, …

Ne naredite usodne napake: med hujšanjem ne sme padati teža na račun izgubljene teže mišic in kosti. Izgubljati morate izključno maščobo! To pa lahko kontrolirate le z merjenjem odstotka telesne maščobe.