V hladnem zimskem vremenu se stežka ohranja drhteče se premražen ptiček na veji. Sčasoma mu zmanjka energije in posledično fokusa ter omahne v globino. Pade na tla, preživi, vendar nemočen ter negiben obleži. Naključno pride mimo krava, ga poserje, s tem pogreje in ptiček si toliko opomore, da se v njem prebudi želja po življenju. Ker je ujet v kravjek, čivka (beri joka) na ves glas, v upanju na rešitelja. Pa pride mimo lisica, sliši ptičje čivkanje (zazna hrano), zbrska ptiča iz dreka in ga požre.

 

Nauk zgodbe:

 

1. Ni vsak sovražnik, ki serje po tebi!

Ravno obratno, običajno so tisti, ki nam navidezno najbolj "serjejo po glavi" naši največji učitelji - ker nam v resnici pomagajo izkopati "drek" iz nas samih. Ali ste se pripravljeni soočiti z resnico? S svojo temno platjo? Vedite da brez tega soočenja ni možno Rasti! Tema v nas nam krade energijo, hromi zdravje, kvari odnose,....

 

2. Ne jokaj če se znajdeš v dreku!

Najlažje jokati, se smiliti samemu sebi, prelagati odgovornost na druge (sistem, državo, partnerja, starše, življenje,...) in čakati na čudež. Odgovorno pa je preučiti položaj v katerem smo se znašli, analizirati/dojeti resnične vzroke ki so nas v težave pripeljali. Potem pa izvesti nujne ukrepe/spremembe za pot v svetlobo. Brez učenja in resnega dela je pot v svetlobo iluzija! In nihče drug ne more ničesar narediti namesto vas!

 

3. Ni vsak prijatelj ki te iz dreka vleče! 

Mnogo navideznih prijateljev/strokovnjakov/coach-ev/.... skuša izkoristiti ljudi v stiski. Takšni dodobra proučijo človeško psiho in manipulativno izkoriščajo stisko. V resnici pa le lastne žepe/interese polnijo.